Redirecționează 20% din impozitul pe profit sau de venit

Ce reprezintă sponsorizările de 20% din impozitul datorat statului?

Sponsorizarea a 20% din impozitul pe profit sau venit este o facilitate fiscală existentă în Codul fiscal din anul 2004, dar care nu este suficient de cunoscută în rândul companiilor din România. Fondurile acordate NU reprezintă o cheltuială Suplimentară pentru Companie, fiind scăzute ulterior şi direct sumele ce trebuie achitate statului în contul impozitului pe profit/venit.

20 % din sumă pe care o dați anul acesta puteți să o redirecționați pentru a face fapte bune și a ajuta persoanele defavorizate, beneficiari ai Asociației Împreună Acționăm.

🤝Poți redirecționa către Asociația Împreună Acționăm gratuit și deductibil, suma de 20% din impozitul pe profit sau venit al firmei tale până la 31 Decembrie 2022.

🆘️Nu te costă nimic deoarece această sumă se scade din impozitul datorat statului. Practic, poți alege unde ajung banii tăi și poți susține astfel activitatea pe care o desfășurăm în București și în județele limitrofe pentru persoanele defavorizate.

Ce trebuie să faci pentru a acorda sponsorizarea?

Întrebări Frecvente

Care sunt condițiile pentru această facilitate fiscală?

1. Compania trebuie să fie plătitor de impozit pe profit;
2. Acțiunea trebuie justificată prin contract încheiat potrivit prevederilor legale;
3. Fondurile direcționate trebuie să fie sub cea mai mică dintre limitele precizate mai jos:
a. 0.75% din cifră de afaceri, sau
b. 20% din impozitul pe profit datorat.

În cazul în care suma depășește cele 2 condiții procentuale, diferența este considerată deductibilă dar pentru perioada fiscală următoare și se deduce din impozitul pe profit aferent următorilor 7 ani.

Legea Sponsorizării (32/1994) și Codul Fiscal (227/2015), cu modificările și completările ulterioare, permit contribuabililor plătitori de impozit pe profit să investească în dezvoltarea societății românești, fără niciun cost. Plătesc impozit pe profit companiile cu peste 1,000.000 EURO cifră de afaceri, care pot direcționa până la 20% din impozitul pe profit către ONG-uri – în limita a 0.75% din cifra de afaceri – sumă ce se poate scădea din impozitul pe profit de plată.

Condiția pentru a beneficia de facilitatea fiscală este, ca la data încheierii contractului, beneficiarul sponsorizarii este fie înscris în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Până când poate fi trimis contractul?

Plătitorii de impozit pe venit pot sponsoriza până pe 30 septembrie pentru trimestrul III și 31 decembrie pentru trimestrul IV.
Plătitorii de impozit pe profit pot sponsoriza până pe 31 decembrie.

Ce presupune?

Sponsorizarea se face printr-un contract simplu de sponsorizare și este necesar ca suma să fie virată până la finalul fiecărui trimestru, pentru companiile care plătesc trimestrial, sau până la 31 decembrie pentru companiile care plătesc impozitul anual. Puteți descărca de aici contractul de sponsorizare pentru Asociația Împreună Acționăm

Cum funcționează facilitatea

 Începând cu anul 2019 ne pot sprijini și microîntreprinderile (plătitoare de impozit pe venit), iar limita de calcul pentru cei 20% impozitul pe profit a fost majorată de la 0,5% la 0,75% din cifra de afaceri. Formularul 107, unde se declară organizațiile și sumele sponsorizate, se depun pentru anul acesta până pe 25 ianuarie anul următor.
Fondurile se deduc din sumele datorate conform art. 25, alin. 4, pct. i) din Codul Fiscal și Legii sponsorizării 32/1994 cu modificările și completările ulterioare.

Cum se calculează suma?

  • Plătitorii de impozit pe PROFIT: Suma deductibilă este valoarea minima dintre 20% din impozitul pe profit (16%) și 0,75% din cifra de afaceri a anului 2020 (limita a fost majorată de la 0,5% la 0,75% prin Legea nr. 156/2019 începând cu 29.07.2019)
  • Plătitorii de impozit pe VENITURILE MICROINTREPRINDERILOR: Suma deductibilă nu poate depăși 20% din impozitul pe venit (3%)